De transitie naar een groenere toekomst is in volle gang en elektrische bedrijfswagens spelen hierin een grote rol. Met een verschuiving in zowel milieubewustzijn als technologie, zijn elektrische voertuigen niet langer een nieuwigheid maar een centraal onderdeel van de moderne bedrijfsvoering. Vanwege strengere normen op het gebied van emissie zullen steeds meer bestelwagen fabrikanten elektrische bedrijfswagens introduceren. Elektrische bedrijfswagens worden steeds beter, en hoewel er compromissen zijn, zijn er ook tal van voordelen. Vandaar dat steeds meer ondernemers een elektrische bedrijfswagen overwegen.

Toepasbaarheid van elektrische bedrijfswagens

Elektrische bedrijfswagens zijn een uitstekende optie voor bedrijven die regelmatig korte tot middellange afstanden afleggen, en een stap willen zetten richting duurzaamheid. Ze zijn ideaal voor stedelijke omgevingen met toegang tot laadinfrastructuur, en voor ondernemingen die hun ecologische voetafdruk en operationele kosten willen verlagen. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat een elektrische bedrijfswagen niet ingezet kan worden buiten een stedelijke omgeving. De leeftijd van de accu, het laadgewicht, de rijstijl en de weer- en verkeersomstandigheden beïnvloeden de actieradius. De actieradius varieert gemiddeld tussen de 100 en 400 kilometer en is verschillend per merk en model.

De meeste eigenaren van een elektrische bestelwagen sluiten deze ‘s nachts op de lader aan, zodat de accu de volgende ochtend volledig opgeladen is. Veel elektrische voertuigen bevatten dan ook timers waarmee je het opladen kunt instellen, op een tijdstip wanneer de elektriciteit het goedkoopst is. 

Voor- en nadelen van een elektrische bedrijfswagen

VoordelenNadelen
Besparing van brandstofkostenBeperkte reikwijdte
Recht op MIA (Milieu Investeringsaftrek)Opladen kost tijd
Toegang tot milieuzonesHogere aanschafwaarde
Besparing op onderhoudskostenRekening houden met locaties laadpalen
Toegang tot milieuzones 
Geluidsreductie 

Is elektrisch rijden geschikt voor jouw bedrijf?

De geschiktheid van een elektrische bedrijfswagen hangt af van diverse factoren: jouw bedrijfsactiviteiten, het gemiddelde aantal kilometers dat je rijdt, en je bereidheid om te investeren in de toekomst. Overweeg de volgende punten:

  • Analyseer je dagelijkse routes: zijn deze haalbaar met de actieradius van de gewenste elektrische bedrijfswagen?
  • Bekijk de beschikbaarheid van laadstations in de gebieden waar je actief bent.
  • Bereken de potentiële besparingen op brandstof en onderhoud op de lange termijn.

Elektrische bedrijfswagens

Contact

Heb je vragen? Neem dan direct contact met ons op. 

Wij helpen je graag verder!

Contact