Het verzekeren van bedrijfswagens is in Nederland geen luxe, maar wettelijk verplicht. Van het leveren van producten tot het rijden naar klanten meetings, bedrijfswagens zijn een essentieel onderdeel van vele ondernemingen. Gezien de mogelijke financiële en juridische gevolgen van rijden zonder geschikte verzekering, is het essentieel voor bedrijven om de juiste polis af te sluiten. In dit blog bespreken we het belang van een bedrijfswagen verzekeren, de wettelijke vereisten, en hoe je de beste verzekeringsoptie voor jouw bedrijf kunt selecteren.

Wat is een bedrijfswagenverzekering?

Een bedrijfswagenverzekering is een specifiek type dekking ontworpen om de risico's te beperken die voorkomen bij het gebruik van bedrijfswagens. Deze verzekering gaat verder dan persoonlijke autoverzekeringen door de unieke aspecten en uitdagingen van het zakelijk gebruik van voertuigen aan te pakken. Waaronder aansprakelijkheid bij ongevallen tijdens de dienst, schade aan lading of uitrusting en meer. Belangrijk om te weten is dat een particuliere verzekering vaak geen schade tijdens het gebruik van je bedrijfsauto dekt.

Wettelijke vereisten in Nederland

Zoals vele landen is het in Nederland vereist om minimaal een aansprakelijkheidsverzekering (WA-verzekering) af te sluiten. Dit geldt voor elk motorvoertuig op de weg, inclusief bedrijfswagens. Deze basisverzekering dekt de schade die jouw bedrijfswagen zou kunnen toebrengen aan derden. Zonder deze verzekering lopen bedrijfseigenaren het risico op hoge boetes. De RDW controleert minimaal één keer per jaar of jouw bedrijfsauto verzekerd is.

Voordelen van een bedrijfswagen verzekeren

Het kiezen van de juiste verzekering voor een bedrijfswagen gaat verder dan wettelijke naleving; het is een strategische investering om de continuïteit van je bedrijf te waarborgen. Het biedt financiële bescherming tegen ongevallen, diefstal, en andere onvoorziene gebeurtenissen die anders een aanzienlijke kostenpost zouden vormen. Daarnaast brengt het een onmisbare gemoedstoestand en verzekert het de continuïteit van de bedrijfsactiviteiten, zelfs in het geval van tegenslagen.

Soorten bedrijfswagenverzekeringen

WA-Verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheid)

  • Dekt alleen schade toegebracht aan derden. Dit is een wettelijk verplichte dekking.
  • Het is economisch interessant voor bedrijven met oudere, minder waardevolle voertuigen of diegenen die bereid zijn het risico van eigen schade te nemen.
  • Schade door overmacht of door eigen toedoen wordt niet vergoed.
  • Deze voor- en nadelen moeten worden afgewogen; hoewel het goedkoper is, biedt het geen bescherming voor je eigen voertuig.

WA + Beperkt Casco

  • Dit is een aanvulling op de WA verzekering, dit betekent dat schade bij derden met deze verzekering ook gedekt wordt.
  • Een uitgebreidere optie die extra bescherming biedt tegen schade die niet door jezelf is veroorzaakt, maar door overmacht. Denk hierbij aan zaken als brand, explosies, diefstal, stormschade, en ruitbreuk.
  • Schade door eigen toedoen wordt niet vergoed.
  • Dit kan een aantrekkelijke middenweg zijn voor bedrijven die enige bescherming willen tegen veelvoorkomende risico's, zonder de volledige premie van een all-risk verzekering.

All-Risk bedrijfswagenverzekering

  • De meest uitgebreide verzekering die zowel schade aan derden als aan je eigen voertuig dekt, ongeacht of de schade jouw fout was.
  • De kosten van een All-Risk verzekering liggen daardoor hoger dan bij de basis WA of WA + Beperkt casco.
  • Deze keuze is interessant voor nieuwe, dure, of gefinancierde voertuigen, waarbij elke potentiële schade een grote financiële impact kan hebben.

Factoren die van invloed zijn op de autopremies

De kosten van een bedrijfswagenverzekering zijn gebaseerd op verschillende factoren. Dure of zware voertuigen kunnen bijvoorbeeld hogere premies hebben. Een zwaar voertuig veroorzaakt namelijk een grotere schade bij een ongeval en bij een dure bedrijfswagen liggen de kosten om ze te repareren of vervangen hoger. De leeftijd en rijervaring van de bestuurder(s), evenals het verleden van schadeclaims, zijn ook belangrijke factoren. Premies kunnen ook variëren afhankelijk van de locatie en het specifieke gebruik van het voertuig, zoals het afleggen van lange afstanden of het rijden in gebieden met een hoog ongevalrisico.

Aanpassen van jouw bedrijfswagen verzekering

Een one-size-fits-all benadering werkt zelden voor bedrijfswagenverzekeringen. Bedrijven hebben de mogelijkheid om aanvullende dekkingen te kiezen, zoals ongevallen/schade inzittendenverzekering of rechtsbijstand, afhankelijk van hun unieke behoeften. Het eigen risico aanpassen is ook een strategie die bedrijven kunnen gebruiken om premies te verlagen. Hoewel dit betekent dat je bereid moet zijn, zelf meer bij te betalen in het geval van een claim.

De juiste verzekeraar kiezen

Het kiezen van de juiste verzekeraar gaat niet alleen om het vinden van de laagste premies. Onderzoek de financiële stabiliteit van de verzekeraar, de klantenservice, de procedures van een claimafhandeling en lees beoordelingen van andere klanten. Gebruik online vergelijkingstools zoals Independer om verschillende verzekeringsopties te onderzoeken en offertes aan te vragen.

Het proces om bedrijfswagenverzekering te verkrijgen

Bij het aanvragen van een verzekering heb je informatie nodig over je voertuig(en), waaronder de meldcode van de auto, het kenteken, de NAW-gegevens en de dekkingsvorm + schadevrije jaren. Daarnaast kan het voorkomen dat je acceptatievragen moet beantwoorden, je kunt dan denken aan vragen over je schadeverleden, de geldigheid van je rijbewijs of potentiële lichamelijke gebreken. Voor bestuurdersinformatie moet je mogelijk details verstrekken over hun rijbewijzen, rijervaring, en eerdere verzekeringsclaims. 

Schadeclaims en hulpverlening

Het omgaan met schadeclaims kan een complex proces zijn, vooral wanneer je bedrijfswagens belangrijk zijn voor de voortgang van je bedrijfsactiviteiten. Handel snel en nauwkeurig in het geval van een ongeval. Ben op de hoogte hoe je deze melding maakt bij je verzekeraar en houd de noodcontacten van je verzekeraar bij de hand. Zorg er ook voor dat je personeel vertrouwd is met de procedures van een schadeclaim melden.

Vlootverzekering voor een wagenpark

Als je bedrijf een wagenpark bezit, is het wellicht interessant om te kijken naar een vlootverzekering. Dit houdt in dat je met deze verzekering dezelfde voorwaarden voor meerdere bedrijfswagens kunt afsluiten. Zodra er een nieuwe bedrijfswagen wordt aangeschaft kan deze zonder onderhandelen toegevoegd worden aan de verzekering. Daarnaast is het mogelijk dat je korting ontvangt en helpt het om een uniform niveau van dekking voor alle voertuigen te behouden. 

Conclusie

Een bedrijfswagenverzekering is een essentieel onderdeel van het verantwoordelijk beheren van een bedrijf in Nederland. Naast het voldoen aan wettelijke vereisten, biedt het financiële bescherming en bedrijfszekerheid. Het kiezen van de juiste dekking, het afwegen van de kosten en baten, en het kiezen van een betrouwbare verzekeraar kunnen veel rust creeëren voor jou als ondernemer.

Contact

Heb je vragen? Neem dan direct contact met ons op. 

Wij helpen je graag verder!

Contact