In een tijd waarin de impact van klimaatverandering steeds zichtbaarder wordt en maatschappelijk verantwoord ondernemen de norm is, wordt duurzaamheid steeds belangrijker. Ook in de wereld van bedrijfswagens. Duurzaam rijden is niet alleen beter voor het milieu, maar kan ook aanzienlijke kostenbesparingen opleveren voor ondernemers.

Kiezen voor groene alternatieven

Wellicht iets waar je al vaker over gelezen hebt, maar door voor elektrische en hybride bedrijfswagens te kiezen, wordt je verbruik een stuk duurzamer. Deze voertuigen stoten aanzienlijk minder CO2 uit dan hun benzine- of diesel tegenhangers. Bovendien zijn ze vaak vrijgesteld van wegenbelasting en profiteren ze van verschillende fiscale voordelen. Overweeg je het om voor een elektrische bedrijfswagen te gaan? Lees hier alles over het inzetten van elektrische bedrijfswagens.

Bandenspanning in de gaten houden

Een eenvoudige tip, die vaak over het hoofd gezien wordt, is het regelmatig controleren van de bandenspanning. Rijden met de juiste bandenspanning zorgt niet alleen voor een lager brandstofverbruik, maar verlengt ook de levensduur van de banden.

Rijgedrag aanpassen

Door vloeiender te versnellen, op tijd te schakelen en het gebruik van de motorrem, kan het brandstofverbruik aanzienlijk worden verlaagd. Hoe lager je toerental, hoe minder brandstof je gebruikt. Denk er dus aan om op tijd te schakelen. Voor dieselmotoren is dat tussen 1500 en 2000 toeren en bij benzinemotoren tussen 2000 en 2500 toeren. Het aanleren van een zuinige rijstijl is dus een win-win voor zowel het milieu als de portemonnee. Overweeg om bestuurders van bedrijfswagens een training in zuinig rijden aan te bieden. Kennis over de impact van hun rijgedrag kan leiden tot bewuster en zuiniger rijden.

Onderhoud op tijd uitvoeren

Regelmatig onderhoud voorkomt niet alleen onvoorziene uitval van bedrijfswagens, maar draagt ook bij aan een lager brandstofverbruik. Een goed afgestelde motor en schone luchtfilters maken al een wereld van verschil.

Slim plannen en combineren

Door ritten slim te plannen en waar mogelijk te combineren, wordt onnodig rijden voorkomen. Dit vermindert niet alleen de CO2-uitstoot, maar bespaart ook tijd en geld.

Overweeg telematica bij bedrijfswagens

Telematica is een technische toepassing die waardevolle informatie van de auto kan doorgeven. Met telematicasystemen kan het brandstofverbruik worden gemeten en inefficiënties in het rijgedrag te identificeren. Door inzicht te krijgen in het rijgedrag, kunnen ondernemers gerichte maatregelen nemen om het brandstofverbruik te verminderen.

Conclusie

Duurzaam rijden met bedrijfswagens gaat verder dan alleen de keuze voor een groener voertuig. Het omvat een combinatie van technologie, bewustwording, training en gedrag. Voor ondernemers die voorop willen lopen in maatschappelijk verantwoord ondernemen, biedt duurzaam autorijden een uitstekende gelegenheid om zowel hun ecologische voetafdruk te verkleinen als hun bedrijfskosten te beheersen.

Contact

Heb je vragen? Neem dan direct contact met ons op. 

Wij helpen je graag verder! 

Contact