Voor ondernemers kan de keuze voor een bedrijfswagen vanuit financieel perspectief voordelig zijn, mede vanwege de fiscale aspecten die hiermee samenhangen. In dit blog geven we een overzicht van de fiscale voordelen die verbonden zijn aan het bezit en gebruik van een bedrijfswagen.

Afschrijving van de bedrijfswagen

Elke bedrijfsauto verliest waarde over tijd, en dat noemen we afschrijving. Het mooie voor ondernemers? Deze afschrijving mag je als kostenpost opvoeren in je bedrijfsadministratie. Concreet betekent dit dat je elk jaar een deel van de aankoopprijs van de bedrijfsauto mag aftrekken van je winst, waardoor je minder belasting betaalt. Zo wordt die functionele bedrijfswagen niet alleen een visitekaartje, maar ook een slimme investering.

Teruggave van BTW

Als je als ondernemer een bedrijfsauto koopt en deze voornamelijk zakelijk gebruikt, dan kun je de BTW op de aankoopprijs én de onderhoudskosten terugvorderen. Dus die nieuwe banden, de onderhoudsbeurt of zelfs de autowasbeurt? De BTW hiervan kun je in veel gevallen terugkrijgen. Wel is het zo dat als je de bedrijfsauto ook privé gebruikt, je over dit deel geen BTW mag aftrekken. Bij privégebruik kan het gebeuren dat je bijtelling moet betalen, lees hier meer over in het blog, Bijtelling bij bedrijfswagens. hoe werkt het?

Milieu-investeringen (MIA)

De overheid stimuleert duurzaam ondernemen, en dat geldt ook voor de keuze van je bedrijfswagen. Kies je voor een milieuvriendelijke auto, zoals een elektrische bedrijfsauto? Dan kun je in aanmerking komen voor de Milieu-investeringsaftrek (MIA). Dit betekent dat je een extra bedrag mag aftrekken van je winst. En minder winst betekent, minder belasting betalen.

Geen bijtelling? Sluitende ritregistratie!

Als je minder dan 500 privékilometers per jaar rijdt met je bedrijfsauto, hoef je geen bijtelling te betalen. Dit kan een flinke besparing opleveren. Het is wel belangrijk om dit goed te kunnen bewijzen met een sluitende ritregistratie. Gelukkig zijn er tegenwoordig allerlei handige tools en apps die dit klusje een stuk makkelijker maken. Lees snel meer over hoe bijtelling werkt.

VAMIL: willekeurige afschrijving milieu-investeringen

De VAMIL-regeling biedt ondernemingen de mogelijkheid om zelf te bepalen op welk moment en in welk tempo er wordt afgeschreven op milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen, zoals elektrische bedrijfswagens. Hierdoor kan de belastbare winst sneller verminderd worden.

Lager tarief motorrijtuigenbelasting

Voor sommige zuinige en milieuvriendelijke auto's geldt een lager tarief voor de motorrijtuigenbelasting. Dus naast dat je de wereld een beetje groener maakt met je autokeuze, bespaar je geld op de motorrijtuigenbelasting.

Conclusie

Een bedrijfswagen is dus niet alleen functioneel, maar biedt voor ondernemers ook tal van fiscale voordelen. Of je nu een eenmanszaak hebt of aan het roer staat van een groter bedrijf, het is de moeite waard om je in deze voordelen te verdiepen. 

Contact

Heb je vragen? Neem dan direct contact met ons op. 

Wij helpen je graag verder!

Contact