Sta je op het punt een bedrijfswagen aan te schaffen of te leasen? Dan heb je vast al eens gehoord van bijtelling. Maar wat betekent het precies en hoe beïnvloedt het jouw zakelijke beslissingen? In dit artikel gaan we dieper in op de bijtelling voor bedrijfswagens, een terrein dat even belangrijk als ingewikkeld kan zijn.

Wat is bijtelling?

Bijtelling komt voort uit het feit dat je privé gebruikmaakt van een voertuig dat op de naam van je onderneming staat. Het wordt gezien als een vorm van loon in natura en daarom wordt er belasting over geheven. Simpel gezegd: als je de bedrijfswagen ook privé gebruikt, wordt de bijtelling verrekend met de autokosten van jouw onderneming.

Hoe werkt bijtelling voor bedrijfswagens?

Dit is geen vast bedrag, maar een percentage van de cataloguswaarde van de bedrijfswagen, vastgesteld door de Belastingdienst. Dit percentage is afhankelijk van verschillende factoren zoals het type voertuig en de CO2-uitstoot. Maar moet ik wel bijtelling betalen? Dit is afhankelijk van het aantal privékilometers dat je rijdt met je bedrijfswagen. Rijd je per kalenderjaar 500 kilometer of minder privé en kun je dit aantonen (met bijvoorbeeld rittenregistratie)? Dan betaal je geen bijtelling. Alle kilometers die je niet voor het werk rijdt, zijn privékilometers. Kilometers voor woon-werkverkeer worden als zakelijke kilometers gezien. Benieuwd naar de cataloguswaarde van je nieuwe bedrijfswagen? Doe dan de kentekencheck bij RDW

Bijtelling berekenen

Rijd je wel meer dan 500 privékilometers per kalenderjaar of kun je het niet aantonen, dan betaal je dus wel bijtelling. Maar hoe bereken je deze bijtelling? De bijtelling wordt, zoals hierboven benoemd, over de cataloguswaarde van je bedrijfswagen berekend. De standaard bijtelling in 2023 is 22% over de cataloguswaarde. Dit bedrag tel je op bij je loon en hier betaal je dan belasting over. De hoogte van de belasting is afhankelijk van de belastingschijf waarin je valt. 

Nieuwe vs. tweedehands bedrijfswagens

Er is ook een verschil in bijtelling tussen nieuwe en tweedehands bedrijfswagens. Een nieuwe bedrijfswagen klinkt misschien aantrekkelijk, maar vergeet niet dat de bijtelling gebaseerd is op de cataloguswaarde. De exacte bijtelling is afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto: hoe milieuvriendelijker de bedrijfswagen, hoe lager het bijtellingspercentage. Wil je hier meer over weten, bekijk dan de website van de belastingdienst. Bij een bedrijfsauto die ouder is dan 15 jaar is de bijtelling 35%. Dit wordt berekend over de waarde van de bedrijfsauto die je zou ontvangen als je de auto nu verkoopt. Een tweedehands bedrijfswagen kan dus fiscaal gezien voordeliger zijn. Dit is een stimulans vanuit de overheid om ondernemers aan te moedigen groenere keuzes te maken.

Elektrische bedrijfswagens: de groene keuze

Over groen gesproken, elektrische bedrijfswagens genieten vaak van een lagere bijtelling. Ze worden beschouwd als een topkeuze in de wereld van de bijtelling - een win-win voor zowel jouw portemonnee als het milieu. Wil je meer weten over het rijden in een elektrische bedrijfswagen? Lees dan het blog over elektrische bedrijfswagens.

Financiële voordelen voor jou als ondernemer

Er zijn verschillende financiële voordelen verbonden aan de bijtelling voor ondernemers, waaronder mogelijke belastingverlagingen en subsidies voor milieuvriendelijke bedrijfswagens. Het is wel belangrijk dat de administratie goed bijgehouden wordt. Een correcte administratie voorkomt onaangename verrassingen bij de belastingaangifte.

Financial lease bijtelling

Is de investering voor een bedrijfswagen te groot op dit moment? Dan is financial lease een goede oplossing. Hiermee wordt de aankoopprijs over meerdere termijnen verdeeld. Ook bij financial lease kun je te maken krijgen met bijtelling. Dit is zoals bij een ‘gewone’ aankoop afhankelijk van het aantal gereden privékilometers. Is dit meer dan 500 kilometer per kalenderjaar, dan wordt de bijtelling verrekend met de autokosten van je onderneming. Klinkt dit interessant? Lees meer over hoe financial lease werkt of kijk direct hoe je financial lease aanvraagt.

Toekomstige wijzigingen in regelgeving

Bovendien is het belangrijk om op de hoogte te blijven van toekomstige wijzigingen in de regelgeving, aangezien de overheid de regels omtrent bijtelling kan aanpassen. Het bijtellingspercentage ligt vast voor een periode van 60 maanden. Dit betekent dat het bijtellingspercentage na deze periode opnieuw wordt vastgesteld, aan de hand van de op dat moment geldende regels.

Contact

Heb je vragen? Neem dan direct contact met ons op. 

Wij helpen je graag verder!

Contact